The  Chapel Conversion

The Chapel was originally the carpentry workshop on the farm.  When we first arrived it was very rustic with an earthen floor, stonewalls with little ferns growing out of them and rivulets of water running down the walls.  The ceiling had tool storage, and a wooden bench held an open rotary saw. It sat before the small hatch where logs would have been pushed through to be cut into planks.

 

We decided that we needed to let the romance go and insulated the building so that we would not be exposed to the humidity and cold of the stone and  water running down the walls.  Only later did we realise how well that would echoed our Celtic forebears in the faith, and how hardy they were when they prayed regardless of comfort.

The Furniture - shelves, table and benches - were all fashioned from a single beech which had died on its feet.  The wood was good and strong, and local craftsman Neil created what we needed to suit the space available.  We opted for simple lights.

A wood-burning stove was installed yielding warmth and comfort. It sits along the wall on a solid old hearth stone in the pine floor.  Without it, the winter cold is fierce.